Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Πέντε χρόνια ψέματα (video)

Newsbomb

Eurokinissi

Αλέξης Τσίπρας: Ο άνθρωπος που έκανε το ψέμα και την αυταπάτη… επιστήμη

Πέντε χρόνια. Τόσα ακριβώς χρειάστηκε ο Αλέξης Τσίπρας για να αντιληφθεί τι σημαίνει αυτοεξευτελισμός. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, από τον επαναστάτη με το δερμάτινο μπουφάν και την μηχανή μετατράπηκε σε μετρ της ενόργανης γυμναστικής και πιο συγκεκριμένα στις ασκήσεις εδάφους.

Στην φιλοσοφία του πρωθυπουργού δεν υπήρξε ποτέ το «κράτα μικρό καλάθι». Επέλεξε ακραίες τοποθετήσεις, υψηλούς τόνους και λαϊκίστικη φρασεολογία. Μέχρι την στιγμή που κλήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του. Το πρώτο κρίσιμο για την πατρίδα εξάμηνο τον προσγείωσε ανώμαλα μαθαίνοντάς του πως με επαναστατικές ασκήσεις δεν κυβερνάται μια χώρα. Έτσι από τις κραυγές του 2014 φτάσαμε στις αγκαλιές και τα φιλιά με την «φράου» Μέρκελ το 2019. Το γιατί το εξηγεί εύστοχα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μολονότι δεν διακρίνεται για την ευφράδεια του.
Υπό άλλες συνθήκες η μεταστροφή αυτή θα έπρεπε να είναι αντικείμενο μελέτης σε κάποιο από τα διάσημα πανεπιστήμια ψυχολογίας, γιατί όχι και στο Stanford.
Κάνοντας κανείς μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα ανακαλύψει λαυράκια ακόμα καλύτερα και από εκείνα που χρησιμοποιεί η Ομάδα Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας με αποκορύφωμα αυτό που ο σημερινός πρωθυπουργός καλεί την γερμανίδα καγκελάριο να... «go back».
Ακόμα πιο «διασκεδαστική» γίνεται αυτή η αναζήτηση όταν ξεφεύγει από το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα και επεκτείνεται σε σημερινούς του στενούς συνεργάτες όπως ο Γ. Σταθάκης και φυσικά ο τσάρος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αν και εκείνες τις ημέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμαζόταν για την εξουσία τον πρώτο λόγο –πριν εμφανιστεί ο Γιάνης με το ένα «ν»- για θέματα οικονομίας τον είχε ο Γιάννης Μηλιός.

Το πρωτογενές πλεόνασμα και το μέρισμα υπήρξαν από τις αγαπημένες αναφορές του Αλέξη Τσίπρα. Ένα θέμα που αξιοποιούσε σε κάθε δοθείσα ευκαιρία για να υποδείξει ότι η τότε κυβέρνηση έστυβε τον ελληνικό λαό και στην συνέχεια του έδινε χαρτζιλίκι. Τότε όμως το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στα 3 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια! Και αυτό σε βάρος των επενδύσεων και με συνέπεια τα χρέη προς τους ιδιώτες.


Ο Αλέξης Τσίπρας τότε αναφερόταν με λόγο γλαφυρό σε πλεόνασμα αίματος και απάτης το οποίο για κάποιο λόγο που μόνο εκείνος μπορεί να αντιληφθεί δεν έχει καμία σχέση με το πλεόνασμα που εκείνος στα χρόνια της διακυβέρνησής του μοίρασε...
Εξίσου αγαπημένο θέμα του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και κατά την σύντομη πρώτη του θητεία το 2015 υπήρξαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων. Η σημαία της επανάστασης είχε σηκωθεί για την πρώτη κατοικία ενώ ακόμα ηχεί στα αυτιά πολλών το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Το σύνθημα αυτό υπήρξε αγαπημένο πολλών κυβερνητικών στελεχών.

Ξαφνικά όμως μας προέκυψαν μπαταχτσήδες και πρώτες κατοικίες διαφορετικών ταχυτήτων ώστε να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.


Αν κάτι έχει μείνει πια στην ιστορία είναι η επαναδιαπραγματεύση των μνημονίων μέχρι που ψηφίστηκε το τρίτο με τις υπογραφές της κυβέρνησης Τσίπρας με το οποίο διαφωνούσαν και διαφωνούν – σύμφωνα με δεκάδες δηλώσεις στελεχών. Με άλλα λόγια το έφεραν, το ψήφισαν, το υλοποίησαν (με κάποιες εξαιρέσεις σημαντικές) όπως υλοποίησαν και τα ξεχασμένα μέτρα των δύο πρώτων μνημονίων και των μεσοπρόθεσμων, αλλά... δεν συμφωνούσαν με αυτά. Και όμως κάποτε, αντιπολιτευτικά βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάτι να πει και για αυτό!

Αλλά...


Τις τελευταίες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ των 145 βουλευτών μέσω διαρροών διαμηνύει πως έχει τους απαραίτητους 151 για να πετύχει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Πως μπορεί αλήθεια να ισχύει αυτό; Μόνο μέσω της αποστασίας! Άλλωστε έχει κατηγορηθεί ο Αλέξης Τσίπρας πολλές φορές για αυτό από τον Βασίλη Λεβέντη ο οποίος προσπαθεί να σώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα. Πίσω όμως στο 2014 ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που κατηγορούσε τον προκάτοχό του ακριβώς για το ίδιο: αποστασία βουλευτών με στόχο τους 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Τότε ο Αντώνης Σαμαράς πάντως δεν τα κατάφερε...

Δεν είναι πάντως η μόνη φορά που η πορεία του Αλέξη Τσίπρα γίνεται πάνω στα βήματα του προκατόχου του.

(08.20-08.46)

Διαφορετική άποψη είχε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ακόμα και για την έξοδο τότε της χώρας στις αγορές σχολιάζοντας εμφατικά το επιτόκιο 5%. Σήμερα η κυβέρνηση του σχεδιάζει την δική της έξοδο (σύμφωνα με τον Ευκλείδη έχουμε βγει ήδη 2,5 φορές) με ένα επιτόκιο αντίστοιχο εκείνης της περιόδου!

(08.56-09,40)

Ο δε Ευκλείδης Τσακαλώτος ήδη από το 2014 ήταν βέβαιος πως η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων δεν είναι βιώσιμη λύση! Και όμως είναι αυτή ακριβώς η λύση που μας... έβγαλε από τα μνημόνια κατά τους Τσίπρα και Τσακαλώτο!

Μάλλον είναι περιττό να κάνουμε οποιαδήποτε αναφορά στον 13ο μισθό. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχουν κάνει σαφές πως δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιθώρια. Και ας πρόκειται για μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του 2014. Αλλά είπαμε, αλλιώς τα υπολόγιζαν αλλιώς τα βρήκαν.


Αυτό που είναι... σίγουρο είναι πως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουν πολιτικές θέσεις σαν τα πουκάμισα. Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος με αφορμή το ΝΑΤΟ όταν ξεκαθάριζε πως η συμμαχία δεν έχει λόγο ύπαρξης... Μάλλον ο Καμμένος όμως που καλούσε το ΝΑΤΟ να κάνει και νέες βάσεις στην Ελλάδα είναι υπουργός μιας άλλης κυβέρνησης.

Σταθερός στις απόψεις του και ο Γιώργος Σταθάκης ο οποίος ξεκαθάριζε πίσω στον 2014 ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει αντίο σε τρόικα και ΔΝΤ. Στον μικρόκοσμο του κ. Καθηγητή προφανώς αυτό έγινε με το ξαναβάφτισμα της Τρόικας σε θεσμούς. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει γενικολογίες κατά τον κ. Σταθάκη του 2014 και «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει αυτά που έκανε ο Σαμαράς».

Ο κ. Σταθάκης όμως μεταφέροντας και τις τότε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί και για κάποια φορολογικά φιλολαϊκά μέτρα. Τότε που φυσικά ήταν ένας απλός βουλευτής της αντιπολίτευσης μιας και μετά όλα άλλαξαν: αφορολόγητα στα 12.000 ευρώ, μείωση του ΦΠΑ, μείωση του φόρου στο πετρέλαιο. Πέντε χρόνια μετά το αφορολόγητο τείνει να εξαφανιστεί, ο ΦΠΑ καλά κρατεί και το πετρέλαιο «καίει» τα νοικοκυριά! Γιατί δεν κατάφερε η κυβέρνηση να πατάξει την φοροδιαφυγή αν και ήθελε όπως υποστήριζε ο νυν υπουργός. Τότε είχε επίσης υποσχεθεί αφορολόγητο για τα ακίνητα έως τα 200.000 ευρώ. Μάλλον αυτό θα έρθει μαζί με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Κάποια στιγμή στο μακρινό μέλλον

(01.51- 05.00)


Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε ο Γιάννης Μηλιός ο οποίος θεωρητικά προοριζόταν για τσάρος της οικονομίας. Εν τέλει κατάλαβε νωρίς πως απέχει παρασάγγας από τις νέες θέσεις του κόμματός μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 οπότε αφοσιώθηκε στην τέχνη ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών–Επιδαύρου. Άλλωστε ήδη ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τον είχε παροπλίσει βάζοντάς τον υποψήφιο στις ευρωεκλογές ώστε να τον απομακρύνει από την επόμενη κυβέρνηση.
Ως υπεύθυνος τότε του τομέα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει μεταξύ άλλων πως το χρέος δεν μπορεί να πληρωθεί από πρωτογενή πλεονάσματα ενώ είχε προαναγγείλει και πάγωμα στην πληρωμή των τοκοχρεολυσίων. Γιατί δεν χωρούσαν μνημονιακές πολιτικές στον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά χαλάρωσε και χώρεσαν...

Σαφέστατα η πιο μεγάλη ακύρωση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με το περιβόητο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης το οποίο μεταξύ άλλων προέβλεπε:

  • Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
  • «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
  • Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
  • Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

«Το πρόγραμμά μας είναι ρεαλιστικό και ανατρεπτικό», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα πρωθυπουργός μεταξύ άλλων αλλά δεν έπεισε εκείνους που θα έπρεπε.


Αλλά σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος με σταθερές θέσεις και με λόγο συμβόλαιο...

(03.58-04.00)

Διαβάστε επίσης:

Γεννηματά στο Newsbomb.gr: Η εικόνα της κυβέρνησης είναι άθλια και επικίνδυνη για τον τόπο

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved