LIVE - Τσίπρας: Απολύτως κοστολογημένο το πρόγραμμά μας - Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση

Newsbomb

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Τα μέτρα που προτείνουμε δεν είναι έξω από τη σφαίρα της λογικής, είναι κοστολογημένα και τα είχαμε εξαγγείλει προεκλογικά.

Παρουσιάσαμε ένα συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση ακόμα και αύριο το πρωί, τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα στο πλαίσιο του φόρουμ της Helexpo στη Θεσσαλονίκη.

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε αλλά και γιατί δεν πραγματοποιήθηκαν από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε: Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα, έχοντας διαφορετικές συνθήκες από αυτές που έχει η σημερινή κυβέρνηση. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία, είχαμε την υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς πρόσβαση στην αρχή στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, πιάσαμε τους στόχους και αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές και στους εταίρους...

Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κάποιους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας γιατί στην Ευρώπη ισχύει η περίφημη ρήτρα διαφυγής. Η κυβέρνηση έχει 37 δισ. στα Ταμεία που εμείς αφήσαμε και έχει πρόσβαση στον δανεισμό. Δεν δικαιολογείται. Δεν προτείναμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής. Είμαι απόλυτα κοστολογημένα. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Η κυβέρνηση οφείλει να τα υλοποιήσει και αν δεν τα υλοποιήσει θα το κάνει επειδή δεν θέλει και όχι επειδή δεν μπορεί.

Δείτε LIVE:

Δημοσκοπήσεις και ποσοστά στις εκλογές

Δεν θα αποτελέσει έκπληξη και αιφνιδιασμό τυχόν επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει σε πρόωρες εκλογές. Γιατί αυτό θα συμβεί από τη δυσκολία αντιμετώπισης των προβλημάτων που διογκώνονται εξαιτίας της πολιτικής του, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι εξελίξεις υποχρεώνουν το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ξεπεράσει την περίοδο «αναστοχασμού» και «αυτοκριτικής» μετά την ήττα των 9 μονάδων στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Σε τροχιά προς Κρήτη ο Ιανός – 2 νεκροί, αγνοούμενοι και τεράστιες καταστροφές
«Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα αναφερόμενος στο γιατί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση δεν έχει κοινωνικό αντίκτυπο και δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι «υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν έρευνες που παραγγέλνονται για να διαπιστώσεις τις τάσεις κοινωνίας και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία».

Σημείωσε πάντως ότι στις δημοσκοπήσεις που έδειχνα στην προηγούμενη φάση της πανδημίας ότι ο ελληνικός λαός συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της απώλειας της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία, σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι τάσεις αλλάζουν με ραγδαίο τρόπο.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην κριτική περί πολιτικής απάτης της ΝΔ και μίλησε για χαρακτηρισμό που στοιχειοθετείται, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις διακηρύξεις περί ανάπτυξης αλλά και στη διαχείριση της πανδημίας.

Για τον κορονοϊό: Απόλυτη αποτυχία το δεύτερο lockdown

Αναφορικά με την πιθανότητα δεύτερου lockdown, “θα στηρίξουμε οτιδήποτε προτείνει η επιστημονική κοινότητα ως επιβεβλημένο για την προστασία της δημόσιας υγείας” σχολίασε ο ίδιος. “Πρωτεύον ήταν η μάχη για τη ζωή και βάλαμε πλάτη για αυτό” και έκανε λόγο για “απόλυτη αποτυχία” μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν στην προηγούμενη φάση ο κ. Μητσοτάκης να ευλογούσε τα γένια τα δικά του και της κυβέρνησής του ότι εξαιτίας των αποφάσεων του σωθήκαμε, αλλά τώρα που πάμε εξαιρετικά άσχημα, φταίνε οι πολίτες, περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. Στην ίδια κατεύθυνση, “υπήρξαν μεγάλες αντιφάσεις” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι το πιο κρίσιμο από όλα είναι ότι δεν “αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το χρόνο που του έδωσαν οι Έλληνες πολίτες, για να ενισχύσει τα αδύναμα σημεία μας”.

“Εδώ πρόκειται για εγκληματική αμέλεια και είναι από επιλογή, από άποψη, από ιδεοληψία” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως προς τις 22 μόνο διαθέσιμες ΜΕΘ στην Αττική. “Το πιο κρίσιμο είναι η υποστελέχωση” των μονάδων, κατέληξε.

Για τα ελληνοτουρκικά: Χαιρετίζω την επανεκκίνηση

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, δηλώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση οφείλει μια επίσημη ενημέρωση. “Πολύ ευχάριστο”, αλλά “υπήρξαν ανταλλάγματα για αυτό” διερωτήθηκε ο ίδιος με φόντο την απομάκρυνση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους, όπως και αν υπήρξε κάποια συμφωνία στο Βερολίνο. Δεύτερο κρίσιμο ερώτημα κατά την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αν η ατζέντα των διερευνητικών θα είναι η ίδια με το 2016.

“Δεν θα υπάρξει κατάληξη μέσω των διερευνητικών” προέβλεψε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “το μεγάλο θέμα είναι ότι δεν μπορείς να απομειώνεις τα επιχειρήματά σου πριν προσφύγεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης”. Απαντώντας σχετικά με τον νόμο Μανιάτη, “με τον νόμο αυτό υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας” θύμισε ο κ. Τσίπρας και έκανε αναφορά στην αποτροπή των ερευνών από το “Νικηφόρος Φωκάς”. “Η χώρα έχει συνέχεια” πρόσθεσε, ενώ “αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι ο νόμος Μανιάτη είναι ξεπερασμένος, οφείλει να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών αρχηγών και να πάρουμε όλοι μαζί μια απόφαση”, επισήμανε.

«Πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας»

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το χθεσινό καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας. «Έχει μεγάλες αδυναμίες ο κρατικός μηχανισμός και η πολιτική προστασία, τα είδαμε και επί ημερών μας, φέραμε όμως ένα σχέδιο αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας αλλά η κυβέρνηση το έριξε στον κάλαθο των αχρήστων», είπε, σχολιάζοντας ότι «βλέπουμε μια καλύτερη επικοινωνία αλλά όχι αποτέλεσμα», αναφερθείς και στην περίπτωση της Εύβοιας. «Χτες δεν ξέρω τι έγινε, αλλά ενώ περιμέναμε το μέτωπο της κακοκαιρίας στη Δυτική Ελλάδα, όπου εκεί είχαν ενημερωθεί οι πολίτες, δεν ξέρω τι επίπεδο ενημέρωσης είχαν οι πολίτες στην Καρδίτσα...».

Σημείωσε ότι «πρέπει να αποκτήσει προτεραιότητα η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, της κλιματικής αλλαγής που είναι ήδη εδώ».

Η Μόρια είναι μία άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Με μία ρήση του Νίτσε περιέγραψε την εξέλιξη στο προσφυγικό και στη Μόρια και την στρατηγική της κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας: «όταν κοιτάζεις για πολύ την άβυσσο θα σε δει και αυτή». Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η κυβέρνηση όχι μόνο κοίταζε την άβυσσο αλλά την διόγκωσε και πρόσθεσε ότι η Μόρια είναι άβυσσος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Είπε ακόμη: «Δεν αποποιούμαστε των ευθυνών μας. Αφήσαμε την Μόρια με 5680 άτομα που θα γίνονταν 4.000 και έφθασαν τις 20.000 για να γίνουν σήμερα με μία μικρή αποσυμφόρηση 13.000 άτομα. Όλα αυτά δεν έγιναν γιατί δεν υπολόγισαν σωστά αλλά αντίθετα έγιναν γιατί υπολόγισαν σωστά, ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν αποσυμφόρηση στους νησιώτες και την ίδια ώρα πήγαινε στην ηπειρωτική Ελλάδα και έλεγε “Δεν θα πατήσει το πόδι του κανένας μετανάστης εδώ”. Αυτά τα έκανε συνειδητά».

Σημείωσε ότι είναι απαράδεκτη η εικόνα να κοιμούνται πρόσφυγες στο νεκροταφείο και πρόσθεσε ότι είμαστε μπροστά σε αδιέξοδο ενώ αναγνώρισε τη δικαιολογημένη κόπωση της τοπικής κοινωνίας. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα, πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα τα νησιά, χρειάζεται μία πολιτική φιλοξενίας και ενσωμάτωσης». Εν τέλει καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι ακολουθεί μία πολιτική που άγεται από το μικρό κομματικό συμφέρον.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Ιανός»: Τρεις νεκρούς μετρά η φονική κακοκαιρία - Δύο οι αγνοούμενοι, ανυπολόγιστες οι ζημιές

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved