Κορονοϊός: Η Αττική λίγο πριν το lockdown - Τι φοβίζει την κυβέρνηση

Βαγγέλης Γιακουμής

In Τime

Πως ελήφθη η απόφαση για τα νέα περιοριστικά μέτρα και τι φοβίζει την κυβέρνηση.

Ξέφυγε η κατάσταση στην Αττική στην αντιμετώπιση του κορονοϊού με περιοχές του κέντρου των Αθηνών όπως τα Κάτω Πατήσια, η πλατεία Αμερικής και τα Σεπόλια εκεί δηλαδή που ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών, να βρίσκονται σε συναγερμό.

Η κυβέρνηση σπεύδει να προστατέψει τις ευπαθείς ομάδες και για αυτό το λόγο αναστέλλει μια σειρά δραστηριοτήτων στην καθημερινότητα των πολιτών.

Αναστέλλονται συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές ενώ περιορίζονται και οι συμμετοχές πολιτών σε γάμους, βαφτίσια και κηδείες, με περιορισμό έως 20 άτομα.

Ο πρωθυπουργός μετά από τα έντονα επιδημιολογικά στοιχεία που καταγράφηκαν εκ νέου, δεν έκρυψε την ανησυχία του και σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία για επανάληψη του lockdown όπως είχε γίνει στην αρχή της πανδημίας. Η αποστροφή του πρωθυπουργού πάνω στο θέμα αυτό ήταν η εξής: «θέλω πάλι να τονίσω ότι τα μέτρα τα οποία παίρνουμε πρέπει πρώτα απ’ όλα να είμαστε σίγουροι ότι είναι εφαρμόσιμα, ότι τα εξηγούμε με την απαραίτητη πειστικότητα και ότι, τελικά, είναι εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για να αποφύγουμε, ο μη γένοιτο, μέτρα τα οποία θα έχουν οικονομική αντίκτυπο, βαρύ, το οποίο αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία και η ελληνική οικονομία πολύ απλά δεν το αντέχουν».

Για αυτό το λόγο και υπό τον κίνδυνο της διασποράς συστήνεται στις ευπαθείς ομάδες ηλικίας άνω των 65 ετών, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους για δύο εβδομάδες, να αποφεύγουν να έχουν επαφή με άτομα στενού οικογενειακού περιβάλλοντος και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στα μέσα μεταφοράς.

Ταυτόχρονα προβλέπεται ότι θα μεταφέρονται σε ξενοδοχεία καραντίνας ασυμπτωματικά θετικά κρούσματα έτσι ώστε να απομονωθεί ο ιός.

Ένα ακόμη μέτρο που αποφασίστηκε και θα τεθεί σε ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, αφορά την προστασία των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και μετακινήσεις από και προς την εργασία σε τρία διαφορετικά κύματα, στις 07:00, στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί.

Στην κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν αποκαλυπτικά.

Το 50% των κρουσμάτων στην Αττική εντοπίζονται στον Δήμο Αθηναίων, με τον Δήμο Πειραιά και Κηφισιάς να ακολουθούν με μεγάλη διαφορά.

Κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού τέθηκε το λεγόμενο «μοντέλο της Μαδρίτης», που θέλει τα μέτρα να εστιάζουν σε συγκεκριμένες γειτονιές της Αθήνας.

Οι ειδικοί επιστήμονες εξειδικεύοντας τις προτάσεις για τα μέτρα επέμειναν ότι οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών, οι οποίοι μένουν πολλές φορές σε διαμερίσματα πολλών ατόμων, μπορεί να εξελιχθούν σε υγειονομική βόμβα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας σε μια κατεύθυνση θωράκισης του ΕΣΥ ενημέρωσε ότι ενισχύει άμεσα τις εντατικές στην Αττική με 50 επιπλέον κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Η ανάγκη για τη λήψη νέων μέτρων ήταν σχεδόν μονόδρομος ειδικά για την Αττική καθώς τα κρούσματα αυξάνονται και είναι πάνω από τον μέσο όρο. Το Μέγαρο Μαξίμου με δραματικούς τόνους χαρακτηρίζει την κατάσταση εκπέμποντας «σήμα συναγερμού» όπως αναφέρει η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που προσθέτει: «ειδικά για την Αττική και συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, έστειλαν στη διάρκεια σύσκεψης για την πορεία της επιδημίας ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

"Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική", δήλωσε ο Πρωθυπουργός».

«Εάν εφαρμόσουμε τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα πάμε καλά. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε καλά, πρέπει καταρχάς να εστιάσουμε στην εφαρμογή των μέτρων», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κυκλώνας Ιανός: Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved