Ελληνοτουρκικά: «Κλειδώνει» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Βαγγέλης Γιακουμής

In Τime

Απευθείας συνομιλίες με την Τουρκία και στο βάθος πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΓΙΑΚΟΥΜΗ

Άνοιξε ως φαίνεται ο δρόμος των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας καθώς τις αμέσως επόμενες ημέρες και πάντως πριν από τη σύνοδο κορυφής 24 και 25 Σεπτεμβρίου επίκειται η έναρξη των διερευνητικών επαφών σε διπλωματικό επίπεδο.

Τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ που συνομίλησε με τον Τούρκο πρόεδρο, όσο και η Κομισιόν διαμηνύουν πλέον στην Τουρκία ότι η διαδικασία του διαλόγου είναι μονόδρομος. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρέμβαση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν που με τόσο απόλυτο τρόπο πήρε τόσο ξεκάθαρη θέση: «Ναι, η Τουρκιά είναι σε μια προβληματική περιοχή. Και να φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες για τους οποίους την στηρίζουμε με σημαντική χρηματοδότηση. Όμως τίποτε από όλα αυτά δεν αποτελεί δικαιολογία για απόπειρες εκφοβισμού των γειτόνων της».

Δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο ότι τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν αποφεύγει να κάνει τις γνωστές εμπρηστικές δηλώσεις και αφήνει αυτό το ρόλο στον Ακάρ.

Ταυτόχρονα το μήνυμα προς την Τουρκία που εκπέμπει η πρόεδρος της Κομισιόν ενόψει και των αποφάσεων για κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί είναι πως «η Τουρκία είναι και θα είναι πάντα ένας σημαντικός γείτονας. Όμως παρά το ότι είμαστε γεωγραφικώς κοντά, η απόσταση μεταξύ μας φαίνεται ότι μεγαλώνει».

Η Αθήνα είμαι άμεσα έτοιμη για επανέναρξη διερευνητικών επαφών, ακόμη και για ένα τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν με αυστηρά όμως καθορισμένη ατζέντα. Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση η έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Άγκυρα με συνέχεια και συνέπεια όπως διαμηνύει τόσο ο υπουργός των εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και συνολικά η κυβέρνηση.

Η ίδια πρόθεση εξεφράσθη και από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ έτσι ώστε στη σύνοδο κορυφής να υπάρχει στο τραπέζι ένα πρώτο αποτέλεσμα των συνομιλιών σε επίπεδο πρέσβεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο ο Πρωθυπουργός υποστήριξε τον διάλογο μόνο μετά από τερματισμό των προκλήσεων της Τουρκίας, ενώ αναμένεται και νέα τηλεφωνική επικοινωνία. Είναι ενδεικτική πάντως η πληροφορία που προκύπτει από το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών που σημειώνει ότι «Πεποίθησή μας συνεχίζει να είναι ότι ένας τέτοιος άμεσος διάλογος είναι η καλύτερη οδός για μία λύση».

Ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συζήτησε μαζί της όλες τις εξελίξεις με την κυρία Σακελλαροπούλου να επισημαίνει : «Νομίζω ότι είναι καιρός η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι με τις προκλήσεις και τις απειλές δεν μπορεί να οδηγηθούν τα πράγματα πουθενά».

Ναι στον διάλογο με την Τουρκία και από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας για την μια και μόνη διαφορά της υφαλοκρηπίδας.

«Οι δήθεν στρατιωτικές λύσεις απέχουν πολύ από να αποτελούν λύσεις. Και βεβαίως ο νόμος του ισχυρότερου δεν μπορεί να φέρει λύσεις. Η χώρα μου διαθέτει ξίφος και είναι περήφανη γι’ αυτό» είπε με νόημα.

Υπέρ της διπλωματικής οδού τάσσεται και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος:
«Από τη μία εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας. Ο άλλος άξονας η ενίσχυση των ΕΔ να γινόμαστε δυνατότεροι».

Στην απομάκρυνση του Ορούτς Ρέις συνέβαλαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επισημαίνει ο Τζέφρι Πάιατ θέλοντας να δείξει ότι δεν ήταν μόνο απόφαση της Τουρκίας να επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας . «Πιστεύω ότι ήταν αποτέλεσμα σκληρής διπλωματικής δουλειάς, από πολλές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Όμως τώρα ο σκοπός είναι να επιστρέψουμε στον διάλογο όσο το δυνατόν πιο σύντομα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου Σάρλ Μισέλ που μετά την Αθήνα επισκέφθηκε τη Λευκωσία έστειλε αυστηρό μήνυμα σε ότι αφορά τη στάση της Ευρώπης στην περίπτωση που η Άγκυρα δεν μεταβάλει τη στάση της:
«Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί αναφορικά με την υπεράσπιση των συμφερόντων όλων των κρατών - μελών».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Πέτσας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved