Ανασχηματισμός ώρα μηδέν: Άρχισαν τα τηλεφωνήματα – Θέμα ωρών οι εξελίξεις

Newsbomb

Θέμα ωρών οι ανακοινώσεις για τον ανασχηματισμό - Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από αλλεπάλληλα «σβήσε - γράψε» ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν την νέα εποχή της αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, έχει αρχίσει τα τηλεφωνήματα προς υπουργούς και υφυπουργούς που βρίσκονται υπό μετακίνηση ή θα αναλάβουν καθήκοντα.

Οι πληροφορίες, επίσης, αναφέρουν ότι θα υπάρξουν περιορισμένες αλλαγές που θα αφορούν συνολικά 5 με 7 υπουργούς και υφυπουργούς.

Πολύ πιθανό είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν τις επόμενες ώρες.

Mε το βλέμα στην Οικονομία

Στο στίγμα των διορθωτικών κινήσεων δόθηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Πέμπτη. Εκεί, τόσο από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός, όσο και από τα όσα αποφασίστηκαν, έγινε κατανοητό πως η Οικονομία θα είναι ο βασικός άξονας πολιτικής που θα δώσει βάρος η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η αναδιάταξη της Οικονομίας μέσω των κεφαλαίων που δικαιούνται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης (περίπου 32 δισ. ευρώ).

Το ποσό αυτό ξεπερνά το 17% του ελληνικού ΑΕΠ και σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα θα ανεβάσουν έως 2% – κατά μέσο όρο – την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2021-2026.

Την διαχείριση των χρημάτων αυτών θα αναλάβει μία «task force» τεχνοκρατών οι οποίοι βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό. Αυτοί θα αποτελούν τη γέφυρα με τους επικεφαλής των υπουργείων, έχοντας το κρίσιμο έργο του συντονισμού. Η ομάδα αυτή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.grθα εναρμονίζει τις προτάσεις της «Επιτροπής Πισσαρίδη» με τις πολιτικές προτεραιότητες και τον προγραμματισμό, απλώνοντάς τες σε οριζόντιο επίπεδο και σε επίπεδο όλων των υπουργείων. Ταυτόχρονα, θα συντονίζει όλες αυτές τις δράσεις και θα εποπτεύει την πρόοδο βάσει συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων.

Την πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή θα τη στελεχώνουν ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο προϊστάμενος του Οικονομικού μου Γραφείου, ο Αλέξης Πατέλης, και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ο Μιχάλης Αργυρού.

Ο λόγος για την πιο πάνω αναφορά, γίνεται καθώς είναι κατανοητό πλέον πως αυτές οι κινήσεις είναι προάγγελοι και των διορθωτικών κινήσεων στο κυβερνητικό σχήμα.

Αντίστοιχα, αμέσως μετά την μίνι ανάπαυλα, στις 24 Αυγούστου θα παραδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη το πρώτο σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», ενώ περίπου την ίδια περίοδο το οικονομικό επιτελείο θα κάνει «ταμείο» για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην Οικονομία.

Αντίστοιχα, στο τέλος του μήνα, η κυβέρνηση ξεκινά και ευρύ διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν ευρύτερη συναίνεση στο «εθνικό σχέδιο αναδιάταξης της Οικονομίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved