Βουλή: Υπερψηφίστηκαν το νομοσχέδιο για τη διαχείριση κρίσεων και η τροπολογία για τις ΜΚΟ

Newsbomb

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και στο σύνολό του το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις». 

Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ψήφισε κατά.

Παράλληλα, υπερψηφίστηκε και η τροπολογία της κυβέρνησης που αφορά στο νέο καθεστώς πιστοποίησης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και τη διαχείριση του προσφυγικού.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, παρών ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ένω ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 ψήφισαν κατά.

Νωρίτερα, ειδική αναφορά στην τροπολογία για τη συγκρότηση ειδικού μητρώου καταγραφής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) έκανε στη Βουλή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «στόχος είναι να υπάρξει έλεγχος στη δράση εκατοντάδων ΜΚΟ που λειτουργούν στη χώρα μας. Στο μητρώο αυτό θα καταχωρούνται τα μέλη, οι υπάλληλοι, αλλά και οι συνεργάτες των Οργανώσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία, καθώς πολλές ΜΚΟ συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά άλλες λειτούργησαν με προβληματικό και παρασιτικό τρόπο».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επισήμαναν πως με την τροπολογία που ψηφίζεται απόψε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συστήνεται για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Μητρώο Μελών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Υπογράμμισαν πως η ρύθμιση προβλέπει, για πρώτη φορά, ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο Μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, την ανάγκη καταχώρισης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές, με ονοματεπώνυμο.

MKO με ονοματεπώνυμα: Αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας τους στα νησιά

«Μέλη, υπαλλήλους και συνεργάτες έχουν υποχρέωση να δηλώσουν και οι ήδη εγγεγραμμένες ΜΚΟ σε προθεσμία τριών μηνών», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ο έλεγχος από την Πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχέστερος. Κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση/ ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι ΜΚΟ θα έχουν την υποχρέωση να δηλώνουν τα άτομα (μέλη, υπαλλήλους, συνεργάτες) που θα δραστηριοποιούνται και πού, ενώ αυτά θα πρέπει να φέρουν ταυτότητα μέλους/ πιστοποίηση για να δραστηριοποιούνται».

Όπως προβλέπεται, θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του Μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το Μητρώο.

Οι κυβερνητικές πηγές έκαναν μάλιστα αναφορά σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι «οι προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες (2016, 2018) που αφορούσαν τη σύσταση Εθνικού Μητρώου Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν σε δράσεις κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα και τη λειτουργία τους, δεν προέβλεπαν κανόνες διαπίστευσης/ πιστοποίησης για τα φυσικά πρόσωπα».

Κουμουτσάκος: Υπάρχουν σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ

Έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατηγορώντας τον για εμμονή και παραμόρφωση της πραγματικότητας, στο να καταλογίζει στη κυβέρνηση της ΝΔ ότι επιδιώκει την αποτροπή νέων ροών προσφύγων και μεταναστών δια της εξαθλίωσής τους. Παράλληλα υπεραμύνθηκε της τροπολογίας για τον έλεγχο των ΜΚΟ, κάνοντας λόγο για βαθιά και σκοτεινά κυκλώματα που λειτουργούν και στα οποία η σημερινή κυβέρνηση βάζει τέλος.

«Πείτε μας μια δήλωση στελέχους της κυβέρνησης που υιοθετεί την αντίληψη που ισχυρίζεστε ότι η κυβέρνηση επενδύει στις απάνθρωπες καταστάσεις στις δομές φιλοξενίας, ως μέσον αποτροπής. Έχετε εμμονή αποτροπής γιατί βασίζατε τη πολιτική σας στην προτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία στην οποία περιλαμβάνεται η νέα ρύθμιση για τις ΜΚΟ.

«Όταν αναλάβαμε την εξουσία, παραλάβαμε μια κατάσταση με υπερπληθυσμό στα κέντρα φιλοξενίας, με μη επιστροφές και κυρίως με βαθειά δίκτυα συγκεκριμένων συμφερόντων που απομυζούσαν και εκμεταλλεύονταν τους ταλαιπωρημένους και εξαθλιωμένους ανθρώπους. Βαθειά και σκοτεινά δίκτυα συμφερόντων με ΜΚΟ και διαφόρων άλλων επαγγελματιών της αλληλεγγύης που ζούσαν πλουσιοπάροχα απομυζώντας ως τσιμπούρια. Αυτό το κύκλωμα ήταν διάχυτο και σε πολλά επίπεδα. Φτιάξατε ένα βαθύ κύκλωμα παντού και δεν μπορούσαμε να το σπάσουμε μέσα σε έξι μήνες γιατί είναι βαθύ και σκοτεινό», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος και συμπλήρωσε: «Εμείς αλλάξαμε το νόμο που είχατε φτιάξει και εφαρμόζεται από 1/1, με δυσκολίες, και θα φέρει αποτελέσματα».

Ο κ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ακόμα ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών, αντίθετα όπως είπε, επί κυβέρνησης ΝΔ έγιναν περίπου 10.000 μεταφορές. «Αυτό είναι έλλειψη πολιτικής αποσυμφόρησης όπως ισχυρίζεστε; Και τα κάνουμε όλα αυτά μέσα από μια δύσκολη κατάσταση, με την Τουρκία να έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην πολιτική της, που αυτό είναι πράσινη κάρτα στην αύξηση των ροών», σημείωσε. «Αυτή τη δύσκολη κατάσταση καλούμαστε να διαχειριστούμε, με σφάλματα και με διορθώσεις, αλλά εμείς και τα κυκλώματα θα τα σπάσουμε και τις ροές θα τις ελέγξουμε με σεβασμό τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Μουζάλας: Στη Μόρια ακροδεξιά στοιχεία κυνηγάγανε ανθρώπους

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, αρμόδιος για το Μεταναστευτικό, Γιάννης Μουζάλας έκανε λόγο για στελέχη της ΝΔ που με τις δηλώσεις τους καλλιεργούν ρατσιστικές φοβίες ενώ ανέφερε ότι στη Μόρια, ακροδεξιά στοιχεία κυνηγάγανε ανθρώπους επειδή είχαν διαφορετικό χρώμα και γυναίκες επειδή φορούσαν μαντήλι.

«Θα περιμέναμε, μετά τα χθεσινά γεγονότα να δείξετε σεμνότητα, συνέπεια και λιγότερη αμετροέπεια. Καλύπτεστε κάτω από την αύξηση ροών. Για εξαγγελίες συζητάμε σήμερα και όχι για πρακτικά μέτρα που πήρατε. Τις εξαγγελίες σας κρίνουμε, την προπαγάνδα και τα ψέματα σας», τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι η κατάσταση στη Λέσβο πυροδοτεί ακραίες καταστάσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της είναι ο ηθικός αυτουργός αυτών των καταστάσεων.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, ψηφίστηκε με πολύ μικρές αλλαγές και προσθέσεις από την αρχική του μορφή, ενώ από την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ακόμα, έτυχε γενικής αποδοχής.

Ειδικότερα, όπως έγραψε σχετικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την ικανοποίηση της έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και ο πρώην επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ενώσεων πυροσβεστών και η επιστημονική κοινότητα.

Όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, τώρα πρέπει να γίνει αγώνας δρόμου από τις νομικές υπηρεσίες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εκτελεστικές πράξεις, το αργότερο μέσα σε 2-3 μήνες και να λειτουργήσει στο σύνολο του και χωρίς καμία καθυστέρηση, πριν τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι τα βασικά σημεία του νέου νόμου, που έχουν χαρακτηριστεί ως τομή στην αντιμετώπιση κινδύνων καταστροφών, από τους παραπάνω κύκλους και φορείς, είναι:

  • Ενισχύεται η εκπαίδευση και ο εθελοντισμός, με την δημιουργία Εθνικής Σχολής Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, στην οποία εντάσσονται η Πυροσβεστική Ακαδημία, η Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων.
  • Δημιουργείται κάθετη δομή για όλους τους κύκλους διαχείρισης καταστροφών, με έναν Εθνικό Διοικητή, 13 Περιφερειακούς Συντονιστές και 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Κέντρα, που θα διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και προηγμένα συστήματα επικοινωνίας και θα διασφαλίζουν το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
  • Δημιουργείται Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, (ΕΣΚΕΔΙΚ), που διασφαλίζει τον επιχειρησιακό συντονισμό.
  • Διασφαλίζεται η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την δημιουργία Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακού Ταμείου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών και Κέντρου Μελετών Διαχείρισης Κρίσεων.
  • Καθιερώνεται και εξασφαλίζεται διασύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, με την ίδρυση μόνιμου Επιστημονικού Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας, την θέσπιση του ΕΚΕΔΑΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών), καθώς και την σύσταση Εθνικής Βάσης Δεδομένων Κινδύνου και Απειλών και την χάραξη Εθνικής Πολιτικής Μείωσης Κινδύνου και Καταστροφών.

Πηγή: Cnn.gr

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved