Εκλογές στην Πολωνία: Ολονύχτιο θρίλερ για Ντούντα και Τρσασκόφσκι

Newsbomb

AP Photo

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Πολωνία παραμένει ανοικτό, με τον νυν αρχηγό του κράτους Αντρέι Ντούντα να προβλέπεται πως θα συγκεντρώσει το 50,8% των ψήφων και τον φιλελεύθερο ευρωπαϊστή Ραφάλ Τρσασκόφσκι, το δήμαρχο της Βαρσοβίας, 49,2%, κατά νεότερα δεδομένα του ινστιτούτου Ipsos με βάση έξιτ πολ που διενήργησε την Κυριακή (12/7) και ορισμένα πρώτα αποτελέσματα από περίπου 250 εκλογικά τμήματα. Μολονότι το προβάδισμα του Ντούντα μοιάζει να διευρύνεται, η διαφορά παραμένει εντός του περιθωρίου στατιστικού σφάλματος (±2%).

Η συμμετοχή έφθασε το 68,9%, ήταν με άλλα λόγια υψηλή για τα δεδομένα της Πολωνίας στην αναμέτρηση που διεξήχθη σε εξαιρετικά τεταμένο κλίμα και με αρκετούς μήνες καθυστέρηση εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα δεδομένα που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα από το ινστιτούτο Ipsos εμφάνιζαν ακόμα μικρότερη τη διαφορά, με τον Ντούντα να συγκεντρώνει 50,4% και τον Τρσασκόφσκι 49,6% των ψήφων.

Ο Ντούντα, ο υποψήφιος του εθνικιστικού, συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS), ανακήρυξε μολαταύτα τη νίκη του αμέσως μόλις μεταδόθηκε το έξιτ πολ. «Το να κερδίζεις τις προεδρικές εκλογές με συμμετοχή 70% είναι απίστευτο. Είμαι συγκινημένος», δήλωσε ο πρόεδρος. Συνεχάρη παράλληλα τον Τρσασκόφσκι για το αποτέλεσμα που έφερε και διαβεβαίωσε πως η πόρτα του προεδρικού μεγάρου θα μείνει ανοικτή για «ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις και πεποιθήσεις».

Στα έξιτ πολ δεν περιλαμβάνονται οι ψηφοφόροι της πολωνικής διασποράς (δηλαδή πάνω από μισό εκατομμύριο ψήφοι), οι οποίοι στον πρώτο γύρο επέλεξαν κατά πλειοψηφία τον δήμαρχο της Βαρσοβίας, υποψήφιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της παράταξης Πλατφόρμα Πολιτών (PO).

Ο Τρσασκόφσκι τόνισε από τη δική του πλευρά ότι «ανεξαρτήτως του τελικού αποτελέσματος, έχουμε νικήσει ήδη». «Ό,τι κι αν γίνει, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερα και ανεξάρτητα δικαστήρια, για την υπεράσπιση του Συντάγματος, για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών».

Ραφάλ ΤρσασκόφσκιAP Photos

Τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να ανακοινωθούν παρά το απόγευμα, το νωρίτερο.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η προβλεπόμενη οριακή επικράτηση του Ντούντα εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι τα κρατικά ΜΜΕ στην πράξη στρατεύθηκαν υπέρ της εκστρατείας του. Η αναμέτρηση είχε χαρακτηριστεί από πολλούς δημοψήφισμα για την κυβέρνηση του PiS.

Αν πράγματι επικρατήσει ο Ντούντα, η μονοκρατορία του PiS θα συνεχιστεί ως τουλάχιστον το 2023, όταν θα διεξαχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία.

Οι αντίπαλοι του Ντούντα και του PiS εκφράζουν φόβους πως η επικράτηση του υποψηφίου της κυβερνώσας παράταξης θα σηματοδοτήσει κλιμάκωση της πάταξης των ΜΜΕ, της περιστολής της ανεξαρτησίας των δικαστικών και της αυτοδιοίκησης, καθώς βλέπουν διαρκή αυταρχική παρέκκλιση στην Πολωνία.

Πάντως ο νυν πρόεδρος εμφανίστηκε να υιοθετεί συμφιλιωτικό τόνο χθες βράδυ, προσκαλώντας τον Ραφάλ Τρσασκόφσκι στο προεδρικό μέγαρο. «Θέλω να σφίξουμε τα χέρια και όλοι οι συμπατριώτες μας να δουν τη χειρονομία, ώστε τα πνεύματα να ηρεμήσουν, διότι είχαν εξαφθεί υπερβολικά σε κάποιες περιπτώσεις», είπε ο Ντούντα.

Η κόρη του προέδρου, η Κίνγκα, απούσα από την εκστρατεία ως τις τελευταίες της ημέρες, προτίμησε ακόμη πιο συμφιλιωτικό τόνο. «Ανεξαρτήτως των πεποιθήσεών μας, του χρώματος του δέρματός μας, των απόψεών μας, του ποιον υποστηρίζουμε ή ποιον αγαπάμε, όλοι μας είμαστε ίσοι και αξίζουμε σεβασμό. Σε κανέναν δεν αξίζει να γίνεται αντικείμενο μίσους», τόνισε.

Στη χθεσινή ψηφοφορία εφαρμόστηκαν μέτρα πρόληψης για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να τηρούν απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλο, να φορούν μάσκες προστασίας, να χρησιμοποιούν αντισηπτικά για τα χέρια.

Η εκλογική αναμέτρηση παρακολουθείται στενά στις Βρυξέλλες, όπως και στην Ουάσινγκτον, καθώς η έκβασή της εν πολλοίς θα κρίνει εάν η Βαρσοβία θα παραμείνει ή όχι σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους της στην ΕΕ, την κατεύθυνση που θα πάρει η χώρα της ανατολικής Ευρώπης που το τελευταίο διάστημα συντονίζεται ολοένα περισσότερο με την κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου για την Αγιά Σοφιά: Τι συζήτησαν

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved