Το «μέγα» μυστήριο του αριθμού 40, ο κορονοϊός και η καραντίνα

Newsbomb

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο διάφορες θεωρείες που θέλουν να συνδέσουν τη θρησκευτικότητα του αριθμού 40 με την καραντίνα- απομόνωση λόγω κορονοϊού.

Επειδή αρκετά γεγονότα στην Ορθοδοξία συνδέονται με τον αριθμό σαράντα και επειδή η λέξη καραντίνα ετυμολογικά προέρχεται από την ενετική παραλλαγή της ιταλικής φράσης quaranta giorni (σαράντα μέρες), τα σενάρια και η φαντασία στα social media έχουν οργιάσει.

Πράγματι η λέξη καραντίνα έχει μέσα της τον αριθμό σαράντα. Οι σαράντα μέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος, κατά την επιδημία της Μαύρης πανώλης.

Πώς όμως μπορεί να συνδέονται οι 40 μέρες της απομόνωσης με την θρησκευτικότητα του συγκεκριμένου αριθμού;

Το αποκορύφωμα είναι ότι ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το 2020 έχει σχέση με όλα αυτά, αφού αθροίζοντας 20+20 έχουμε αποτέλεσμα το 40.

«Τραβηγμένο» θα πείτε. Κι όμως κάποιοι διακινούν όλα αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα συνδέουν και με τα παρακάτω…

Σύμφωνα με γνωστές λαϊκές παραδόσεις, για παράδειγμα, επί σαράντα ημέρες η λεχώνα και το βρέφος βρίσκονται υπό την επίδραση κακοποιών δυνάμεων, γι’ αυτό λαμβάνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις (απαγόρευση επισκέψεων κλπ), οι οποίες σταματούν μόλις συμπληρώνεται αυτή η χρονική περίοδος, οπότε η λεχώνα δέχεται την ειδική ευχή στην εκκλησία από ιερέα (σαραντισμός).

Το διάστημα 40 ημερών που ακολουθεί τον θάνατο κάποιου αποτελεί την περίοδο του κυρίως πένθους και με τη συμπλήρωσή του τελείται το σαρανταήμερο μνημόσυνο, τα λεγόμενα «σαράντα». Υπάρχει και η σχετική δοξασία ότι η ψυχή παραμένει στη Γη επί 40 ημέρες.

Τα σαρανταλείτουργα ή σαραντάρια, είναι σαράντα συνεχόμενες λειτουργίες που γίνονται στην εκκλησία για την ανάπαυση της ψυχής του νεκρού ή ακόμα και για ζωντανούς, προκειμένου να επιτευχθεί η θεραπεία τους από ασθένειες ή η απαλλαγή τους από δαιμονικά πνεύματα . Αντίστοιχα σαραντίκι ή και σαρανταρίκι, λέγεται η αμοιβή που δίνεται στον ιερέα για το σαρανταλείτουργο.

Ο αριθμός σαράντα (40) χρησιμοποιείται και στη νηστεία των ισάριθμων ημερών που προηγείται του Πάσχα, τη Μεγάλη Σαρακοστή (Τεσσαρακοστή), ενώ με τον όρο Σαρακοστή δηλώνεται και κάθε άλλη νηστεία (π.χ. των Αγίων Αποστόλων, αλλά κυρίως των Χριστουγέννων που λέγεται και σαρανταήμερο).

Υπάρχουν όμως και άλλες δοξασίες οι οποίες συνδέουν την θρησκευτικότητα με τον αριθμό 40.

Ο αριθμός 40 σχηματίζεται όταν πολλαπλασιάζουμε τους δύο άλλους συμβολίζουν αριθμούς: 4 (σύμβολο ορατό του κόσμοχώρου) και 10 (σύμβολο της πλήρης πληρότητας).

Ο τελικός αριθμός, με τη σειρά του, μπορεί να ληφθεί με την προσθήκη δύο άλλων αριθμών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επίσης πληρότητα ως τον κόσμο τον πνευματικό και ορατό κόσμου: 3 και 7. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός 40 εκφράζει την πληρότητα.

Σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες συνεχίστηκε η πλημμύρα (Γένεση 7:17). σαράντα χρόνια ήταν στον Ισαάκ, όταν πήρε η Ρεβέκκα ως σύζυγό του (Γένεση 25:20). Το προσκύνημα των Εβραίων μέσα από την έρημο διήρκεσε σαράντα χρόνια (Έξοδος 16: 35 · Αριθμοί 14: 33 · Δευτερονόμιο 8: 2).

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Τρομακτικά επικίνδυνος - Δείτε στους πόσους βαθμούς αντέχει

Κορονοϊός: Νεκρός από κορονοϊό πασίγνωστος άνθρωπος του σινεμά (pics)

Κορονοϊός: Κίνδυνος από «θαυματουργό» φάρμακο για τον ιό - Περιέχει λευκαντικό

Για τρεις δεκαετίες, χωρίζεται η ζωή του προφήτη Μωυσή, που διήρκεσε εκατόν είκοσι χρόνια,. Σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες πέρασε στο Όρος Σινά (Εκδ. 24: 18, 34:28). μετά τη γέννηση ενός αγοριού, μια γυναίκα καθαρίζεται για σαράντα ημέρες (Λευκορωσ.12: 2,4). Αν γέννησε θηλυκό το θηλυκό, ο καθαρισμός διήρκεσε ογδόντα ημέρες (40 + 40).

Ο Ιησούς είπε: «Είχα σαράντα χρόνια όταν ο Μωυσής, δούλος του Κυρίου, με έστειλε από τον Κάδη-Μπάρνι για να επιθεωρήσω τη γη (Ιω. 14: 7). Μετά τη νίκη του δικαστή του Οθνέλι πάνω από το βασιλιά της Μεσοποταμίας, Χουσάρσαφ, η γη ξεκουραζόταν σαράντα χρόνια (Κριτές 3: 1-11).

Σαράντα ημέρες, ο Φιλισταίος Γολιάθ κάλεσε τους Εβραίους να τον συνοδέψουν με μια μονομαχία (βλ. 1 Σαμ. 17:16). οι βασιλιάδες Δαβίδ και Σολομώντος κυβερνούσαν για σαράντα χρόνια (2 Βασιλέων 5: 4, 15: 7: 3 Βασιλέων 2: 11: 3 Βασιλέων 11:42). Το μπροστινό μέρος του ναού της Ιερουσαλήμ, που χτίστηκε από τον Σολομώντα, ήταν πλάτος σαράντα πηχών (3 Βασιλέων 6:17). Για σαράντα ημέρες ο δρόμος του Ηλία συνεχίστηκε στο βουνό του Θεού του Χόρμπ (3 Σα. 19:8). Δόθηκαν 40 ημέρες στους κατοίκους της Νινευής για μετάνοια (Ιων. 3: 4)».

Στη γήινη ζωή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τον αριθμό 40, συνδέονται δύο σημαντικά γεγονότα. Πριν από την αρχή του κηρύγματος της Βασιλείας των Ουρανών, ο Σωτήρας του κόσμου, έχοντας ασκητέψει στην άγρια ερήμωση της Ιουδαίας, έζησε για 40 ημέρες, χωρίς να δοκιμάζει τίποτα (Ματ.4: 2 · Λκ.4: 2). Πριν από την Ανάληψη, ο αναστημένος Κύριος παρέμεινε στη γη για 40 ημέρες (Πράξεις 1: 3).

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα μυστήριο γύρω από τον αριθμό 40 ο οποίος επιχειρείται να συνδεθεί με την «καραντίνα» και βεβαίως με το έτος 2020 (20+20=40).

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Κωδικός «σούβλισμα αρνιού» - Πώς θα αποτρέψει η ΕΛ.ΑΣ. τα καλέσματα στο σπίτι το Πάσχα

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved