Η «ξανθιά» Ελληνίδα καλόγρια που προκαλεί δέος στους Τούρκους

Newsbomb

Η «Sarışın Rahibe», σε μετάφραση «ξανθιά καλόγρια», έζησε μόλις μέχρι τα 22 της χρόνια και είχε ύψος 1.62.Έλαβε δε αυτό το χαρακτηριστικό όνομα λόγω του κίτρινου χρώματος των μαλλιών και των βλεφάρων.

Από το DNA που ανιχνεύτηκε μάλιστα στα μαλλιά της, εκτιμάτε ότι τρεφόταν κυρίως με θαλασσινά.

Η ελληνορθόδοξη μοναχή έζησε ασκητικό βίο στις σπηλιές της Ιλχάρα πριν από περίπου 1.100 χρόνια. Στο φαράγγι αυτό που μοιάζει με σεληνιακό τοπίο, οι πρώτοι χριστιανοί έσκαψαν στα βράχια και δημιούργησαν υπογείως τις πρώτες Εκκλησίες με τοιχογραφίες της Βίβλου.

Ορισμένοι, μάλιστα, τολμηροί δεν διστάζουν να αποδώσουν το σκήνωμα σε πρόσωπο που αν και θαμμένο, παρέμεινε ανέπαφο για να αποκαλύψει την αγιοσύνη του. Ωστόσο, τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορούν να πιστοποιήσουν ότι πρόκειται για άγνωστη Αγία.

Οι ερευνητές του National Geographic που μελέτησαν πριν από κάποια χρόνια το σκήνωμα κατέληξαν, λόγω του σχήματος της λεκάνης, ότι δεν είχε γίνει μητέρα. Μια εξήγηση που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς δίπλα της βρέθηκαν θαμμένα τέσσερα μικρά παιδιά. Μάλιστα, το ένα -υπολογίζεται δύο ετών- ήταν τυλιγμένο με σπάργανα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου αρχαιολόγου Mustafa Eryaman, ο οποίος συμμετείχε στις αρχαιολογικές ανασκαφές, το σκήνωμα τοποθετείται στην εποχή του Βυζάντιου.

Η αιτία του θανάτου της δεν έχει εξακριβωθεί, ωστόσο, οι μελετητές υποθέτουν ότι ο θάνατος επήλθε είτε από ασθένεια, είτε από κάποια μόλυνση, ή ακόμα και από κάποιο βίαιο γεγονός που ίσως συνδέεται με τις γενικότερες εξελίξεις της εποχής που έζησε, αν και στο σώμα της δεν υπάρχουν ίχνη χτυπήματος.

Το μόνο σίγουρο για την «ξανθιά καλόγρια» είναι ότι, όσο και να παραμένει σιωπηλή, «φωνάζει» σε όσους στέκονται με δέος μπροστά της ότι η Καππαδοκία ήταν και παραμένει μία από τις κοιτίδες του χριστιανισμού και μας μεταφέρει στα βάθη του χρόνου, όταν στα μέρη της κυμάτιζε η σημαία με το δικέφαλο αετό.

Η μυστικιστική σιωπή της καθηλώνει και το άφθαρτο χιλιόχρονο σκήνωμά της προκαλεί δέος σε χιλιάδες Έλληνες, αλλά και Τούρκους προσκυνητές που επισκέπτονται κάθε χρόνο την πόλη της Νίγδης στην Καππαδοκία (όπου υπήρχε μια ανθούσα ελληνορθόδοξη κοινότητα μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών) για να αντικρίσουν από κοντά την «ξανθιά καλόγρια».

Οι Τούρκοι αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη του ανέπαφου σώματος της ορθόδοξης μοναχής και το έχουν μεταφέρει σε μουσείο, όπου έχει τοποθετηθεί σε ειδική γυάλινη θήκη. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο όσους τη βλέπουν είναι πόσο καλά έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των αιώνων.

Κατά έναν ανεξήγητο, δε, τρόπο ο αριθμός εκείνων που συρρέουν για να αντικρίσουν το μυστηριώδες σκήνωμα έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που σχολιάζεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η «ξανθιά καλόγρια» αποτελεί έναν από τους πολλούς κρίκους που ενώνουν το σήμερα με το ένδοξο βυζαντινό παρελθόν της γης της Καππαδοκίας, με την άσβεστη χριστιανική παράδοση.

Δεν είναι τυχαίο ότι την πόρτα του μουσείου της Νίγδης περνούν ετησίως έως και 50.000 επισκέπτες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι μέσων ενημέρωσης και ερευνητές. Όλοι εντυπωσιάζονται από την άριστα διατηρημένη σορό της γυναίκας που μόνασε, όπως θεωρούν οι ειδικοί, στην κοιλάδα της Ιλχάρα με τις αμέτρητες σπηλιές.

Ίσως πρόκειται και για μια άγνωστη ελληνορθόδοξη αγία που άγιασε παρά τη νεανική της ηλικία και έμεινε θαμμένη επί αιώνες για να έρθει σήμερα στην επιφάνεια σαν άλλο ένα σημάδι της αναδυόμενης ορθοδοξίας στη σύγχρονη Τουρκία, προκαλώντας το δέος των ίδιων των Τούρκων.

Πηγές espresso, nikosxeiladakis.gr

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved