Θρήνος στις εκκλησίες ολόκληρης της Ελλάδας για την Αγιά Σοφιά (pics)

Newsbomb

H Aκολουθία του Ακάθιστου Ύμνου τελέστηκε το βράδυ της Παρασκευής στην Μητρόπολη Αθηνών χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, καθώς η 24η Ιουλίου κηρύχτηκε ως ημέρα πένθους για την ελληνορθόδοξη εκκλησία, μετά την μετατροπή της Αγία Σοφίας σε τζαμί και την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής.

Στην Ακολουθία συγχοροστάτησαν οι επίσκοποι Ευρίπου Χρυσόστομος και Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ συμπροσευχήθηκε ο μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος.

Σε όλη την Ελλάδα σήμερα, αλλά και σε πολλές χώρες του πλανήτη, ακούστηκε ο Ακάθιστος Ύμνος και το Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ενώ οι καμπάνες χτύπησαν πένθιμα για το θλιβερό γεγονός της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Εκατοντάδες πιστοί σε κλίμα απόλυτης κατάνυξης αλλά και Εθνικής Υπερηφάνειας βρέθηκαν στον Ι. Ναό Αθηνών.

Την ίδια ώρα, κληρικοί και πιστοί στον ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, μετά την ακολουθία του Εσπερινού, έψαλλαν επίσης τον Ακάθιστο Ύμνο.

Δείτε την gallery:


Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος είχε καλέσει σε «πανστρατιά προσευχής» ενάντια στην προκλητική, όπως τη χαρακτήρισε στάση της Τουρκίας, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος και όπως η Αρχιεπισκοπή και οι άλλες Μητροπόλεις, προχώρησε σε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων για να εκφράσει την απόλυτη αντίθεση του και την καταδίκη της Εκκλησίας για την κίνηση αυτή.

Δείτε την gallery:

Το ηχηρό μήνυμα Ιερώνυμου

«Σήμερα είναι μαζί μας όλος ο πολιτισμένος κόσμος», τόνισε μετά το πέρας της Ακολουθίας του Ακάθιστου Ύμνου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, για να συνεχίσει:

«Υπάρχουν πολλοί βέβαια που δεν ακούνε, δεν βλέπουν και δεν καταλαβαίνουν. Εμείς αγωνιζόμαστε γι’ αυτό τον πολιτισμό.Απόψε προσευχηθήκαμε και το αίτημά μας είναι αληθινό και συνεχές, να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της εποχής μας. Αυτό που σημειώνεται σήμερα, δηλαδή η προσβολή του πολιτισμού και η άρνηση της ανθρωπιάς, είναι τα προβλήματα. Να ευχηθούμε η βαρβαρότητα να μην έχει συνέχεια».

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Τον Ακάθιστο Ύμνο έψαλλαν απόψε πιστοί, μετά την ακολουθία του Εσπερινού και στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη. Στην ακολουθία παρέστη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ενώ την παρακολούθησαν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, κληρικοί και απλοί πολίτες.

Έξω από τον Ιερό Ναό είχαν συγκεντρωθεί μέλη θρησκευτικών σωματείων και άλλων οργανώσεων, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη μετατροπή, μετά από 86 χρόνια, της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της διατήρησης του μουσειακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας κ.ά, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Τουρκικό Προξενείο επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου αστυνομικές δυνάμεις έστησαν φραγμό και ανέκοψαν την πορεία τους.

Αφού έμειναν στο σημείο, συνεχίζοντας να φωνάζουν συνθήματα, επέστρεψαν στο σημείο της αφετηρίας και διαλύθηκαν.

O Ακάθιστος Ύμνος

Ακάθιστος ύμνος ονομάζεται γενικά κάθε ορθόδοξος χριστιανικός ύμνος ο οποίος ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση. Έχει επικρατήσει όμως να λέγεται έτσι ένας ύμνος («Κοντάκιο») της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ, ο οποίος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω (κάθε «οίκος» ξεκινά με το αντίστοιχο κατά σειρά ελληνικό γράμμα).

Ο Ακάθιστος ύμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καστελόριζο ΤΩΡΑ: Σε συναγερμό το νησί - Αποστολή του Newsbomb.gr (pics+vid)

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved