Τέσσερα χρόνια Τσίπρας: Η «ελπίδα» που έγινε δήμιος της χώρας

Σάκης Ιωαννίδης

Ακούγοντας τις θριαμβολογίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα, είναι κανείς να απορεί αν ζουν στην ίδια χώρα με όλους του υπόλοιπους Έλληνες.

Ο «καλύτερος Πρωθυπουργός στην ιστορία της μεταπολίτευσης» σύμφωνα με τον πριν λίγες ώρες συγκυβερνήτη του Πάνο Καμμένο, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία της χώρας, αλλά για όλους τους λάθος λόγους.

Πηγαίνοντας μόλις τρία χρόνια πίσω, το διχαστικό δημοψήφισμα που επέβαλε με την στρατηγική του ο κ. Τσίπρας, κόστισε στη χώρα τόσο σε θέμα ενότητας του ελληνικού λαού όσο και στην οικονομία. Ευρωπαίοι αναλυτές καθώς και η ΤτΕ συνηγορούν ότι οι παλινωδίες του 2015 κόστισαν στη χώρα μας πάνω από 100 δισεκατομύρια ευρώ, ένα τεράστιο ποσό για μια οικονομία με τα προβλήματα της ελληνικής. Φυσικά τα δισεκατομύρια αυτά, φορτώθηκαν στις πλάτες του ελληνικού λαού, με αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων και φυσικά τον περιβόητο «νόμο Κατρούγκαλου».

Ο αντιασφαλιστικός αυτός νόμος σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του, ανατρέποντας τις ζωές συνταξιούχων αλλά και ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι ήταν και εκείνοι που βρέθηκαν στο στόχαστρο. Οι συνταξιούχοι είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ορίζοντια σε ένα ποσοστό που έφτανε και το 18%, ενώ όσοι είναι κοντά στη σύνταξη, δέχονται περικοπή 20% από το ποσό που υπολόγιζαν να παίρνουν.

Η μεγαλύτερη ζημιά όμως, αφορά του ελεύθερους επαγγελματίες, πολλοί από τους οποίους είναι νέοι άνθρωποι, που αποφάσισαν να μείνουν στη χώρα και να παλέψουν, αφού δεν έβρισκαν δουλειά αλλού. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου, φτάνουν μέχρι και το 70% του τζίρου ενός ελεύθερου επαγγελματία. Αυτή είναι η «φιλικότητα» της κυβέρνησης απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία και η βοήθειά της σε νέους ανθρώπους, που αποφασίζουν να κάνουν το άνοιγμά τους στην αγορά εργασίας. Πώς λοιπόν εκείνοι να μην εγκαταλείψουν την πατρίδα, για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό;

Και αν οι καταστροφές του κ. Τσίπρα περιορίζονταν στην οικονομία, θα μιλάγαμε για μια αποτυχημένη κυβέρνηση, με «αυταπάτες» και (εγκληματικά) λάθη. Όμως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχει φροντίσει να σχηματίσει έναν ασφυκτικό κλοιό για τους Έλληνες πολίτες που αφορούν μια σειρά από θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ασφάλεια, η εκπαίδευση. Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε πολύ πίσω για να θυμηθούμε τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης για «ανοιχτά σύνορα» και για το ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα». Αποτέλεσμα; Άνθρωποι στιβαγμένοι σε κέντρα υποδοχής με άθλιες εγκαταστάσεις και με παραβατικότητα εντός των κέντρων σε υψηλά επίπεδα, με την χώρα να γίνεται διεθνώς ρεζίλι και τις τοπικές κοινωνίες να ασφυκτιούν.

Τα πράγματα δεν είναι σίγουρα καλύτερη στην εκπαίδευση. Η δαιμονοποίηση της αριστείας, οι παλινωδίες με το θέμα των πανελλήνιων εξετάσεων, αφήνουν το μεγαλύτερο περιουσιακό στοίχειο της χώρας, το μέλλον της, μετέωρο. Τα Πανεπιστήμια μας, από κέντρα εκπαίδευσης έχουν μετατραπεί -με την βοήθεια του άσυλου- σε κέντρα ανομίας, με περιθωριακές ομάδες να τα λυμαίνονται, καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία και χτυπώντας φοιτητές και καθηγητές.

Η ανασφάλεια των Πανεπιστημιακών χώρων είναι απότοκο της γενικότερης ανασφάλειας, που επικρατεί στην κοινωνία. Η ανεκτικότητα της κυβέρνησης στα κακοποιά στοιχεία, η αποφυλάκιση βαρυποινιτών με τη χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου δίνουν την εικόνα μιας Πολιτείας υπό διάλυση.

Μιλώντας για Πολιτεία σε διάλυση, δεν είναι κοινό μυστικό ότι για να κρατηθούν στην εξουσία ο κ. Τσίπρας και η παρέα του, όλα αυτά τα χρόνια έχουν κουρελιάσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, φέρνοντάς τους στα μέτρα τους. Η Δικαιοσύνη δέχεται επιθέσεις και παραγγελίες από Υπουργούς, όπως ο αποτυχημένος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, η Βουλή έχει καταστεί με ευθύνη του Προέδρου της κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι σχέσεις κράτους - εκκλησίας περνούν δύσκολες στιγμές, εξαιτίας μιας δήθεν προοδευτικής αντίληψης για «εξορθολογισμό» φέρνοντας αβεβαιότητα σε πάνω από 10.000 κληρικούς.

Ο κυβερνητικός θίασος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδεύει προς την αυλαία του. Τα τέσσερα χρόνια του κ. Τσίπρα στην εξουσία έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα και τους πολίτες της, με αποκορύφωμα τη ντροπιαστική συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία ξεπουλάνε ιστορία, γλώσσα και όνομα. Ξεπουλάνε την ίδια τη Μακεδονία μας.

Ο κύριος Τσίπρας που εμφανιζόταν σαν «ελπίδα» έγινε ο δήμιος της χώρας.

Για αυτό, όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο, ώστε να ξεκινήσουμε την προσπάθεια για μια νέα, ασφαλή και δημοκρατική Ελλάδα.

* Ο Σάκης Ιωαννίδης είναι Οικονομολόγος, Μέλος Δ.Σ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, π. Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved